Szultán kedvence recept

Recept elkészítése:

Szultán kedvence (Hünkar begendi) recept

Hozzávalók:
1,25 kg pörkölt nagyságúra vágott bárányhús,
2 nagy hagyma,
fél pohár étolaj,
fél pohár paradicsomlé vagy egy evőkanálnyi sűrített paradicsom,
3 db nagy padlizsán,
2 evőkanálnyi liszt,
3 evőkanálnyi étolaj,
fél liter tej,
5 dkg Trappista sajt,
petrezselyem (a díszítéshez),
só.

Elkészítés:

      A két hagymát apróra vágjuk. Egy fazékba öntjük az olajat és azon 3 percig pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt bárányhúst, megsózzuk és 10 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a paradicsomlét, jól összekeverjük és még 10 percig főzzük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy az elfedje. Addig főzzük, míg meg nem puhul a hús. Ha elfövi a vizét, pótoljuk. A padlizsánt forró sütőbe helyezzük, ahol megpuhítjuk, majd meghámozzuk. Egészen apróra feldaraboljuk. Egy fazékban 3 evőkanálnyi étolajon 2 evőkanálnyi lisztet megpirítunk. Hozzáadjuk a padlizsánt és nagyon lassan - keverés mellett - a tejet is. Majd belekeverjük a reszelt sajtot is. Megsózzuk, megborsozzuk és közepes lángon 5 percig kevergetve főzzük. A húst és a begendit (pürét) mély tálban, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Elkészítés ideje: 50perc

Receptek kategória: