Metéltropogós recept

Recept elkészítése:

 Metéltropogós recept

Hozzávalók:
5 dkg vékony metélt (vagy 20 dkg már megfőtt tészta),
5 dkg vaj,
2 púpozott evőkanál finomliszt,
3 dl tej,
1 tojás,
2 evőkanál reszelt parmezán (jellegű) sajt,
2 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió,
késhegynyi törött fekete bors,
ízlés szerint só,
10-12 dkg zsemlemorzsa,
olaj a sütéshez.

Elkészítés:

      Ezt az ételt főként akkor érdemes készíteni; ha marad egy kis főtt tészta, ami már egy étkezésre nem elegendő. (Makaróniból vagy spagettiből is lehet.) A vajat felhevítem, rászórom a lisztet, és addig kevergetem kis lángon, amíg habzani nem kezd. Akkor ráöntöm a felforrósított tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzöm. Közben megfűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval, valamint hozzákeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát. Ha kissé kihűlt, belekeverem a nagyon apróra összevágott főtt tésztát, a reszelt sajtot és a felveretlen tojást. A masszát kis időre beteszem a hűtőszekrény leghidegebb részébe (de nem a mélyhűtőbe). Ha már egészen megdermedt, lisztes kézzel kis kroketteket formázok belőle, megforgatom kevés zsemlemorzsában, és bő, forró olajban szép pirosra megsütöm mindkét oldalát. A felesleges olajat lecsöpögtetem, és forrón tálalom bármilyen főzelék vagy köret mellé. Esetleg nagyobb mennyiségben készítve csak salátával is jóízű fogás.

Elkészítés ideje: 60 perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: