Tökös-mákos kunkori recept

Tökös-mákos kunkori recept

Hozzávalók:
1/2 kg rétesliszt,
1 tojás,
olaj,
csipet só,
1 evőkanál ecet,
40 dkg mirelit tök,
25 dkg mák,
20 dkg porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
2 dl tejföl.

Elkészítés:

      A tököt galuskaszűrőbe tesszük, és szobahőmérsékleten kiolvasztjuk. A lisztet átszitáljuk, majd megszórjuk egy csipet sóval, és mélyedést készítünk a közepébe. Beleütjük a tojást, majd fokozatosan hozzákeverünk egy evőkanál olajat, és bő két deci langyos vízben elkeverve az ecetet. Kb. fél óra alatt lágy tésztát dagasztunk belőle, amely sima, és elválik a kéztől meg a gyúródeszkától. Négy egyforma cipóra osztjuk a tésztát, és meleg edénnyel letakarjuk egy fél órára. A kiolvadt tököt összekeverjük darált mákkal, közben cukorral, citromhéj reszelékkel és vaníliás cukorral ízesítjük. A pihentetett cipókat abroszon egyenként kihúzzuk, vagy nyújtófával jó vékonyra kinyújtjuk, és megtöltjük töltelékkel. Kis kanállal tejfölt pöttyözünk a töltelékre, majd a két szélét kissé felhajtjuk. Az abrosz segítségével nem túl szorosan feltekerjük a rétest, majd kézzel kissé megnyújtjuk, és csigavonalba feltekerve a tepsibe rakjuk. A tetejét megkenjük olajjal, és közepes hőmérsékletűre előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

vissza a főoldalra

The Mountain - 3D pólók