Pozsonyi kifli recept

Recept elkészítése:

Pozsonyi kifli recept

Hozzávalók kb. 70 darabhoz:
1 kg liszt,
0,40 kg vaj,
0,10 kg cukor,
0,03 kg élesztő,
0,01 kg só,
2 db tojássárgája,
0,2 l tej.

Elkészítés:

      A vajat a liszttel elmorzsoljuk majd a közepébe fészket alakítunk. Ebbe beleöntjük a tejben oldott élesztőt és hozzáadjuk a többi anyagokat is. A kidolgozás rövid, de alapos legyen. Az így nyert tésztát feldaraboljuk, meggömbölyítjük és rövid pihentetés után oválisan hosszúkásra kinyújtjuk. A tészta súlyának megfelelő tölteléket teszünk hosszába, a tésztát egymásra hajtjuk és a szélét összenyomjuk. Az így töltött tésztát két tenyerünkkel megsodorjuk, úgyhogy a két vége hirtelen hegyesedjék. A dióval töltötteket varrattal lefelé úgy helyezzük a sütőlemezre, hogy behajlított végű kiflivé formáljuk, míg a mákkal töltötteket ugyancsak varrattal lefelé úgy tesszük a lemezre, hogy patkóalakúvá formáljuk. Először tojássárgájával, vagy 2 tojássárgája és 1 egész tojás keverékével kenjük be és megkelesztjük, másodszor fehérjével kenjük be és száradásig hűvös helyre tesszük. 220 C°-os gőzmentes kemencében sütjük.

Diótöltelék: 1 kg darált dió, 0,30 kg morzsa, 0,60 kg cukor, 0,15 kg méz, 0,10 kg vagdalt narancshéj, 0,10 kg mazsola, 0,005 kg fahéj, 1/2 rúd vanília, 1 db citromhéj reszeléke, 0,45 l víz.

Az őrlemények kivételével minden anyagot a folyadékba teszünk felforraljuk és csak azután keverjük hozzá a diót és a morzsát.

Máktöltelék: 1 kg mák, darálva, 0,60 kg cukor, 0,20 kg méz, 0,10 kg mazsola, 0,08 kg narancshéj, 2 db citromhéj reszeléke, 0,40 l tej vagy víz.

Az összeállítás módja ugyanaz, mint a diótölteléké. A nyersanyagok súlyvesztesége összeállítás után 4%.

Elkészítés ideje: 100perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: