Aranygaluska I. recept

Recept elkészítése:

Aranygaluska I. recept

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
8 dkg vaj vagy ráma,
8 dkg cukor,
3 dkg élesztő,
3 dl tej,
3 tojás sárgája,
csipet só,
reszelt citromhéj,
fahéjas cukor,
darált dió,
rumos tejbe áztatott mazsola,
5-10 dkg vaj.

Elkészítés:

      A lisztet elmorzsoljuk a 8 dkg vajjal, majd elkeverjük vele a cukrot. Közben a tejet meglangyosítjuk, bele teszünk egy kk. cukrot és beletesszük az élesztőt. Ha megfutott, beleöntjük a lisztbe, majd beletesszük a tojás-sárgákat is. Majd a csipet sót és a reszelt citrom héját. Fakanállal jól összedolgozzuk, és ezt kézzel, vagy fakanállal addig folytatjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától és hólyagossá válik. Ez kb. 30 perc. Ekkor meglisztezzük a tetejét és meleg helyen addig kelesztjük, míg a tészta 2-szeresére nő. Kb. 45-50 perc. Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsákat szaggatunk belőle, amiket jó szorosan egy rétegbe egy tepsibe tesszük, amit előtte kivajaztunk, kiliszteztünk. Ha letettük egy rétegbe a pogácsákat, meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas cukorral, dióval, és mazsolával, majd újra meglocsoljuk a vajjal. Ezután újabb réteg pogácsa jön, és így tovább. Ha az összes tészta a tepsiben van, akkor még egyszer megkelesztjük, kb. 15 percig, majd előmelegített sütőbe toljuk, és lassan megsütjük. Kb. 45-50 perc. Akkor jó, ha nem ragad a villára, illetve, ha a tészta elválik a tepsi falától, és a teteje világosbarna. Ha megsült, vanília öntettel kínáljuk.

Elkészítés ideje: 100perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: