Aranygaluska 2. recept

Recept elkészítése:

Aranygaluska 2. recept

Hozzávalók:
Kovász: élesztő 3 dkg,
tej 1 dl,
cukor 1 kocka.
Tészta: tojás 8 db,
só 1/2 késh. porcukor 1 ek. tej 2 dl,
vaj 10 dkg,
liszt 0.5 kg.
Töltelék: dió 15 dkg,
cukor 10 dkg,
vanília 1/2 rúd,
citromhéj 1/2 db.
Krém: tej 1 dl,
tojás 3 db,
vanília 1/2 rúd,
cukor 10 dkg.

Elkészítés:

      Az élesztőt cukros tejben megáztatjuk, fél kg lisztet, kb. 2 dl tejjel, kis sóval, cukorral könnyű tésztává dagasztunk. Ha a tészta szép sima, egyenként a 8 tojássárgájával és végül a 10 dkg vajjal átdolgozzuk; hozzátesszük elsősorban a beáztatott élesztőt. Kelni hagyjuk, azután ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsaszaggatót, minden pogácsánál olvasztott vajba mártjuk. Vajjal jól kikent formába rakjuk. (A pogácsaalakú tésztákat megtölthetjük barackízzel, és a széleit összenyomkodjuk.) Rétegenként rakjuk a formába, szórunk minden tésztaréteg közé cukrozott törött diót, mazsolát, kis reszelt citromhéjat, tört vaníliát. Addig rakjuk, míg a tészta elfogy, ügyelve, hogy a tetejére tészta jusson. A formában kelesztjük. Tejkrémmel tálaljuk.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: