Töpörtős pogácsa recept

Töpörtős pogácsa recept

Hozzávalók:
500 g liszt
250 g töpörtő
150 g zsír
2 db tojássárgája
1 db tojás
2 dl tej
1 dl fehérbor
10 g cukor
20 g élesztő

őrölt bors
fűszerpaprika.

Elkészítés:

      A ledarált tepertőt 100 g zsírral, 100 g liszttel, sóval, őrölt borssal, és egy egész kevés fűszerpaprikával összegyúrjuk, tégla alakra formázzuk, és hűtőbe tesszük. A többi lisztből, zsírból, langyos tejben felfuttatott élesztővel, tojás sárgákkal egy közepes keménységű tésztát - forteigét - gyúrunk. Jól kidolgozzuk. Éles késsel bevagdossuk, letakarva pihentetjük. Fél óra múlva sodrófával lóhereformára nyújtjuk - azaz négy fület nyújtunk- úgy, hogy közepén a tészta vastag maradjon. Erre tesszük a begyúrt tepertős tömeget. A tészta "fülekkel" befedjük, becsomagoljuk. Ezt sodrófával 40x25 cm-es téglalapra nyújtjuk, és három részre hajtjuk. Ezt szimpla hajtásnak hívjuk. Konyharuhával letakarva hűtőben 30 percig pihentetjük. Ezután 90°-ot fordítunk a tésztán és megismételjük a hajtogatást az előző módon. Három szimpla hajtás után a pogácsa tésztát 3-3,5 cm vastagra nyújtjuk. Felvert tojással lekenjük, késsel mélyen bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval tetszés szerinti, nagyságú "pogikat" szúrunk. A tepsibe úgy rakjuk, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz. 15 perc, kelesztés után tojással újból lekentjük, és 200 °C-os sütőben gyönyörű, nyíló leveles pogácsát sütünk. Ha eldőlnek, "már be is rúgtak" mondják a mesterek. Az előtésztát vagy fortejgelt lehet tejfellel, borral is gyúrni. Mindenki másra esküszik. A töpörtős pogácsának borsosnak kell lennie, és lényeges, hogy érződjék benne a só.

Elkészítés ideje: perc

vissza a főoldalra

Ha nem akarod megnézni a világ legjobb illatgyertyáit, akkor ne kattints a képre!