Padlizsán-halom recept

Recept elkészítése:

Padlizsán-halom recept

Hozzávalók:
1 nagy padlizsán (kb. 40 dkg),
15 dkg sonka (vagy bármilyen füstölt hús),
4 evőkanál olaj,
1 evőkanál liszt,
1 dl tejföl,
10 dkg rizs,
1 fej vöröshagyma,
4 vékony szelet sajt,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
1 teáskanál vegeta (vagy 1 húsleveskocka),
1 csapott mokkáskanál törött bors,
ízlés szerint só.

Elkészítés:

A megmosott és lecsöpögtetett rizst 1 evőkanálnyi olajon, üvegesre pirítjuk, ezután térfogatának megfelelően dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük. Beleszórjuk a vegetát, majd befedve, kis lángon megpároljuk. A már kész rizsbe óvatosan belekeverjük a megmosott, összevágott petrezselyemzöldet, és a további felhasználásig befedve hagyjuk állni. Közben a padlizsánt megmossuk, a szárát levágjuk, és héjastól 4 vastag karikára vágjuk. Mindkét oldalát erősen megsózzuk, és 15 percig pihentetjük, addigra a keserű levét kiengedi. A sonkát és a vöröshagymát nagyon apróra vágjuk vagy ledaráljuk, és a rizzsel, a citromhéjjal meg a tejföllel összekeverjük. A megtörülgetett padlizsán mindkét felét lisztbe mártjuk, és a megmaradt olajon hirtelen, erős lángon mindkét oldalát átsütjük. A padlizsánkarikákat a tepsiben egymás mellett elhelyezzük. A sonkás rizst elosztjuk rajtuk, végül befedjük a négy sajtszelettel. Alufóliával letakarva az ételt 20 percig közepes lángon sütjük, majd fedetlenül világosra pirítjuk.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: