Húsvéti sonkás kenyér recept

Recept elkészítése:

Húsvéti sonkás kenyér recept

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
3 dkg vaj,
1 mokkáskanál só,
2 csapott teáskanál porcukor,
2 dkg élesztő,
másfél dl tej,
30-35 dkg főtt füstölt sonka (vagy kicsontozott főtt csülök).

Elkészítés:

Az elmorzsolt élesztőt fél dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Az átszitált lisztet, a langyosra melegített vajat, a sót és a felfutott élesztőt összekeverjük a maradék langyos tejjel és annyi szódavízzel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, végül beledagasztjuk a ledarált főtt sonkát. Lisztezett mély tálba tesszük, tetejét is megszórjuk liszttel, majd tiszta konyharuhával betakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán két részre osztjuk a tésztát. Mindkét darabot hosszúkás zsúrkenyérformára alakítjuk, és sütőlemezre tesszük. Előmelegített, középmeleg sütőben 50-60 percig a közepesnél erősebb lángon sütjük. Mielőtt készre sülne, megvizezzük a tetejét, így szép piros színű lesz. Vajjal megkenve, piros retekkel, majonézes tormával vagy nyers uborkával fogyasztjuk ezt a nagyon finom, ünnepi ételt. Felszeletelve, üvegtálra téve kínáljuk. A maradék akár egy hétig is tárolható.

Elkészítési idő: 90 perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: