Gőzben párolt burgonyapuding recept

Recept elkészítése:

Gőzben párolt burgonyapuding recept

Hozzávalók:
60 dkg újburgonya,
20 dkg főtt, füstölt sonka (vagy tarja),
10 dkg vaj (vagy margarin),
3 dkg finomliszt,
3 dl tej,
4 egész tojás,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
1 teáskanálnyi só.

Elkészítés:

A burgonyát gondosan megmosom, letisztítom, majd apró kockákra vágom. 2 dkg vajon, serpenyőben, lefedve, a saját levén puhára párolom. 5 dkg vajat habzásig hevítek a liszttel, felöntöm a melegített tejjel és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ha langyosra hűlt, hozzákeverem a tojássárgákat, a sót, a borsot, a nagyon apróra vágott főtt sonkát és a már kihűlt, párolt burgonyát. A tojások fehérjéből kemény habot verek és óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, azt is beledolgozom. Egy pudingformát (kerek tortaformát vagy kuglófformát) vastagon kikenek a maradék vajjal, majd belesimítom a masszát. A formát beleállítom egy háromujjnyi vízzel telt tepsibe, amit betolok az előmelegített, forró sütőbe. Legalább egy órán keresztül párolom a pudingot. Ha a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem ragad a masszából, akkor készen van a burgonyapuding. Meleg tálra borítva kínálom.

Elkészítési ideje: kb. 110 perc.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: