Dinnyés sonka recept

Recept elkészítése:

Dinnyés sonka recept

Hozzávalók:
50 dkg főtt, bőrös füstölt sonka vagy tarja,
1 kicsi, kemény, kissé éretlen sárgadinnye (vagy házilag eltett sárgadinnyebefőtt, esetleg ecetes sárgadinnye),
5 dkg vaj,
fél citrom leve,
késhegynyi őrölt gyömbér,
ugyanennyi őrölt szegfűszeg,
mokkáskanálnyi őrölt fehér bors,
csipetnyi cukor.

Elkészítés:

A sárgadinnyét meghámozzuk, magházát kidobjuk, húsát kis kockákra vágjuk. Kevés citromlével meglocsoljuk, egyharmadát kikent tűzálló tálba terítjük. A bőrös sonkát bőrével felfelé a dinnyekockákra fektetjük, és a fűszerekkel megszórjuk. Elosztjuk rajta a maradék dinnyét és rácsurgatjuk a fél dl vízben felolvasztott vajat. A tálat lefedjük, és forró sütőben 20 percig sütjük, majd a tetejét levéve, 10-15 percig pirítjuk. Tálalás előtt a sonkát vékonyan felszeleteljük, köré halmozzuk a párolt sárgadinnyét, és burgonyalángossal vagy burgonyalepénnyel kínáljuk. (Ha befőttből készítjük, akkor azt levétől lecsöpögtetjük, és több citromlevet csöpögtetünk rá. Ecetes sárgadinnye esetén a dinnyeléből használunk fel, a vajat is ebben keverjük el.)

Elkészítési idő: 60 perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: