Töltött sertésdagadó recept

 Töltött sertésdagadó recept

Hozzávalók:
80 deka sovány sertésdagadó,
2 zsömle,
másfél deci tej,
2 tojás,
5 deka gomba,
8 deka zsír,
3 deka vöröshagyma,
kevés törött bors,
1 csomó zöldpetrezselyem,
só.

Elkészítés:

      A sertésdagadót megmossuk, tiszta ruhával megtörölgetjük, majd a két réteg közé az egyik oldalon úgy szúrunk be, hogy nagyobb nyílást kapjunk anélkül, hogy valahol az oldalát kivágjuk.
A töltelékhez a zsömlét apró kockákra vágjuk, beáztatjuk tejbe. A hagymát finomra vágva 3 deka zsíron megpirítjuk a megtisztított, megmosott és kockára vágott gombával, megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük a megvagdalt zöldpetrezselymet. Ha kihűlt, hozzákeverjük előbb a 2 egész tojást, majd az áztatott zsömlét betöltjük a dagadó nyílásába, és bevarrjuk.
Megsózzuk, mélyebb tepsibe tesszük a megmaradt 5 deka zsírral, és egyenletes forró sütőben, saját levével locsolva, pirosra sütjük.
      Ha megsült, kivesszük, tálra tesszük, s lefedve 20-30 percig szikkadni hagyjuk.
Csak ezután szeleteljük és tálaljuk.
Bármilyen főzeléket adhatunk hozzá, esetleg burgonya köretet és savanyúságot.
Lehet csontos oldalasból is készíteni. Ilyenkor óvatosan kiszedjük a csontokat, kiterítjük, megtöltjük a töltelékkel és összegöngyöljük, vigyázva, hogy a töltelék egyenletesen oszoljék el a húsban, majd összekötözzük, megsózzuk, és úgy sütjük, mint a dagadót.

Elkészítés ideje: 3 óra

Ha nem akarod megnézni a világ legjobb illatgyertyáit, akkor ne kattints a képre!