Kocsonya recept

Kocsonya recept

Hozzávalók (10 kocsonyás tányérhoz):
1 db füstölt csülök
3 db füstölt köröm
3 db sertés köröm
600 g sertés fül
600 g sertés farok
10 db csöves paprika
1 db vöröshagyma
10 gerezd fokhagyma
ízlés szerint: só, kömény,
szemes bors, fűszerpaprika.

Elkészítés:

      A füstölt csülköt és a füstölt körmöt áztassuk be 5-6 órára. A sertés körmöt, fület, farkat jól tisztítsuk meg. Különleges ízt ad e remek készítménynek, ha perzseltek a kocsonya húsok. Ha nem azok, mi magunk is megperzselhetjük a gáztűzhelynél. Jó tanács: az ablakot nyissuk ki! A füstölt és friss körmöket hosszában kettéhasítjuk, és nagy fazékba tesszük a többi húsfélével együtt. Hideg vízzel felöntjük úgy, hogy jól ellepje. Körülbelül 8-10 liter vízre van szükség. Ha felforr, lehabozzuk. Ezután tovább forraljuk, és a lehabzást többször megismételjük. Szép, lassú fővéssel, pöszörögve készül a remekmű. Ha már nem képződik hab, ízesítjük. Héjas vöröshagymával, köménnyel, szemes borssal, tisztított fokhagymával és csöves paprikával. A sóval nagyon óvatosan bánjunk, hiszen a lé fele elforr, és a füstölt hús is sós. Az ételnek 5-6 órát kell szép lassan főnie. Ha a húsok, a köröm, a fül, a farok megfőtt, vegyük ki a fazékból, és csak azokat a részeket főzzük tovább, amelyek még kemények. A kocsonya levének kristálytisztának kell lennie, ezért a tetejéről az összes zsírt leszedjük. Ezt fehér papírszalvétával könnyen megtehetjük. 6 óra elteltével 10-15 percet pihentetjük, és óvatosan leszűrjük a levet. A kocsonya húsokat mély tálakba esztétikusan elhelyezzük. Füstölt és friss hús, farok, valamint csöves paprika kerüljön mindenhova. A nagy csontokat célszerű kiszedni a húsokból. A csülköt kisebb darabokra vágjuk. Ez után merjük rá a kristálytiszta levet úgy, hogy kissé ellepje a húsokat. Ha Önök paprikásan szeretik, ekkor lehet fűszerpaprikával megszórni. Ha megdermedt, ami hűvös helyen 3-4 óráig tart, már fogyasztható. Kinek-kinek ízlése szerint mustár, citromlé, torma, boros tea, forralt bor fogyasztható hozzá. Most sokan mondhatják, hogy nálunk ez nem így készül. Ez egy alföldi recept. Van, ahol bezöldségelik, vagy tálaláskor kockára vágják a fõtt húsokat. Készülhet szárnyasból, halból, vadból, borjúból. Egy biztos, remek étel. Jó étvágyat kívánok, hisz húsvét kocsonya nélkül nem az igazi mifelénk.

vissza a főoldalra