Kovászos uborka szőlővel 1. recept

Recept elkészítése:

Kovászos uborka szőlővel 1. recept

Elkészítés:

      Langyos vízben fél óráig áztatva 3 kg kisebb, kovászolni való uborkát, váltott vízben mossuk, míg van rajta homok. Lecsöpögtetjük. 25 dkg éretlen, nagybogyójú szőlőt kis fürtökre vágunk, 4 szép, vegyszermentes szőlőlevéllel együtt megmossuk. (Ha permetezett, ugyancsak áztatjuk, nehogy vegyszeres maradjon.) Ha tiszta, lecsöpögtetjük. Megmosunk 1 cs. kaporzöldet, lerázzuk, 4 gerezd fokhagymát megtisztítunk, gerezdenként 2-3 részre vágjuk. Tiszta, 5 l-es uborkásüveg aljára 5 ek. finomlisztet, 5 ek. sót szórunk.
Sorban beleállítjuk az uborkákat. Közészórva a szőlőfürtöket, a kaporszálakat, a fokhagymát, rárakjuk a szőlőleveleket. Az üveget hideg vízzel háromnegyedig megtöltve, tetejére kistányért helyezve, napos helyre rakjuk. 3-4 napig érleljük, lekötjük. A leve zavaros lesz. Az uborka, érés közben kiforrhat, ezért az üveg alá tegyünk egy mély tálat. A forrás, később abbamarad. Novemberben már felbontható. Felbontás után tegyük kisebb üvegekbe, levét szűrjük át, öntsük vissza az uborkára, és lefedve a hűtőszekrényben tároljuk.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: