Rétestészta készítése házilag recept

Rétestészta készítése házilag recept

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
2 dl langyos víz,
2 dkg zsír + 1/2 dkg zsír,
1 tojás,
fél mokkáskanál só,
pár csepp ecet.

Elkészítés:

      A lisztet gyúródeszkára tesszük. Közepébe mélyedést vájunk és a 1/2 dkg zsír kivételével az összes anyagot beletesszük. Alaposan kidolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg a tészta ruganyos, sima nem lesz. Cipóba formáljuk, felületét megzsírozzuk, és a lisztezett deszkán letakarva 20 percig pihentetjük. A konyhaasztalt leterítjük egy tiszta, vasalt abrosszal. Liszttel megszórjuk, majd közepére helyezzük a cipót. Nyújtófával kissé kinyújtjuk, és a maradék olvasztott zsírral megkenjük a tetejét. Kézfejünk segítségével óvatosan, minden oldaláról nyújtjuk. Ha nem vagyunk elég óvatosak, a tészta hamar elszakad! Minél vékonyabbra sikerült kinyújtani, annál finomabb lesz a rétes. 15 percig hagyjuk száradni, az előre elkészített töltelékkel megtöltjük, majd az abrosz segítségével felcsavarjuk. Tetejét olvasztott zsírral vagy olajjal megkenjük, és a rudat tepsi nagyságúra vagdaljuk. Ugyanúgy sütjük, mint a kész réteslapból készített rétest.

vissza a főoldalra