Leveles vajastészta recept

Leveles vajastészta recept

Hozzávalók:
Vajastészta:
25 dkg margarin,
15 dkg liszt
Rétestészta:
15 dkg rétesliszt,
só,
3/4 dl langyos víz,
1 teáskanál ecet,
1 tojás.

Elkészítés:

      Mindig két tésztából készül. Elkészítjük a vajastésztát: a margarint elmorzsoljuk a liszttel. Tégla alakúra formáljuk. A rétestésztához: a lisztben elkeverjük a sót, a vízben az ecetet és a tojást, és beleöntjük a lisztbe. Késsel összedolgozzuk, majd a gyúródeszkához veregetve kidolgozzuk. Mikor már nem ragad, akkor lisztezett deszkán tovább gyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük.
Négyzet alakúra kinyújtjuk a rétestésztát, és a vajas tészta "téglát", ferdén a közepére helyezzük. A rétestészta 4 sarkát ráhajtjuk a vajasra, teljesen betakarva vele. Téglalap alakúra nyújtjuk. Megjelöljük a közepét (mindig efelé fogunk hajtogatni), a tésztát először jobbról, majd balról a középre hajtjuk, azután a két részt egymásra, négyrét hajtjuk. Hideg helyen, 1/4 órát, pihentetjük. Újra kinyújtjuk téglalap alakúra, jobboldal egyharmad részét behajtjuk, a baloldali részt ráhajtjuk. Az egészet félbe hajtjuk, és újból 1/4 órát pihentetjük.
Ez után már annak megfelelően nyújtjuk, hogy mit kívánunk belőle készíteni. A tésztát mindig előmelegített, forró sütőbe kell tenni, és csak a sütés vége felé csökkentsük a hőt.

vissza a főoldalra

The Mountain - 3D pólók