Baklava 1. recept

Baklava 1. recept

Hozzávalók:
3 csomag rétestészta,
8 dkg vaj,
15 dkg hámozott mandula,
20 dkg dió,
20 dkg kristálycukor,
egy citrom reszelt héja,
egy csipet őrölt fahéj
A sziruphoz:
20 dkg méz,
20 dkg kristálycukor,
egy citrom leve,
1,5 dl víz,
6 dkg vágott, hámozott mandula.

Elkészítés:

      A mandulát és a diót durvára vágjuk, majd összekeverjük a kristálycukorral, fahéjjal és citromhéjjal. A vajat forró vízfürdőben megolvasztjuk, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A rétestésztalapokat elfelezzük, egy lapot a tepsire terítünk, vajjal bekenjük, majd rákenjük a diós-mandulás keveréket. Ismét egy tésztalapot terítünk rá, ezt is bekenjük vajjal, majd újra diós- mandulás masszát kenünk rá. Az eljárást addig ismételjük, míg minden hozzávaló el nem fogy. A tetejére tésztalapot terítünk, vajjal bekenjük, majd a rétest két órára hűtőszekrénybe tesszük.
Elkészítés: A kihűlt rétest kis háromszögekre vágjuk és előmelegített sütőben, 190 C-on kb. 35 percig sütjük. Ez alatt a mézből a kristálycukorral, a citromlével és a vízzel kis lángon szirupot főzünk, hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a mandulát. A megsült baklavát még melegen beletesszük a szirupba, az edényt jól lezárjuk, és szobahőmérsékleten két napig hagyjuk állni.
Egy kevés sziruppal tálaljuk ezt a különlegesen ízletes, balkáni-keleti édességet.

vissza a főoldalra