Párolt őzcomb vörösboros mártásban recept

Recept elkészítése:

Párolt őzcomb vörösboros mártásban recept

Hozzávalók:
60 dkg kicsontozott őzcomb,
5 dkg füstölt szalonna,
25 dkg vegyes leveszöldség,
1 kis fej vöröshagyma,
3 dl száraz vörösbor,
2 narancs,
2 gerezd fokhagyma,
3 ek. olaj,
3 cl konyak,
10 szem egész fekete bors,
ízlés szerint citromlé,
ízlés szerint cukor,
kis darabka babérlevél,
1 tk. mustár,
2 ek. ribizli- vagy áfonyadzsem,
1 mk. törött fekete bors,
1 tk. só.

Elkészítés:

Az egy darabban hagyott őzcombot hártyáitól megfosztom egy hegyes, éles pengéjű kés segítségével. A csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdelem, és a felforrósított olajon minden oldalát körülsütöm. A serpenyőből kivéve félreteszem. A visszamaradt zsiradékon megpirítom a megtisztított és vékonyra karikázott zöldséget, a hagymát és a fokhagymát, majd a fűszereket beleszórva tovább pirítom. Ha zsírjára sült, a liszttel meghintve, állandó keverés közben tovább pirítom, végül a kristálycukrot is beleszórom. A cukorral tovább folytatom a pirítást, egészen addig, amíg szép barna lesz a zöldség. Ekkor belereszelem a megmosott és letörölgetett narancs sárga héját (ügyelek arra, hogy a fehér bundájából egy darabka se kerüljön bele az ételbe, mert keserűvé válhat), beleöntöm a narancs kicsavart levét és a vörösbort. Gyors keverés közben jól összeforralom, ezután pedig belerakom az elősütött őzhúst. Fedő alatt, a hús gyakori forgatásával, puhára párolom. Ha levét idő előtt elfövi, akkor apránként kevés forró vízzel pótolom. Ha a hús megpuhult, a mártásból kiveszem, és 15 percig pihentetem. Közben a visszamaradt mártást elkeverem a ribizlidzsemmel, belekeverem a mustárt, és jól összeforralom. Ha túl sűrű, kevés vízzel hígítom, ezután pedig szűrőn átpasszírozom. A sűrű mártásba belekeverem a konyakot, és a közben felszeletelt húst beletéve, még egyszer felforralom. Gombás rizzsel és narancskarikákkal feldíszítve tálalom ezt az ünnepi, finom pecsenyét.

Receptek kategória: