Narancsos mogyoró recept

Recept elkészítése:

Narancsos mogyoró recept

Hozzávalók:
1 csésze finomított kristálycukor,
fél csésze víz,
500 g földimogyoró,
3 tk. reszelt narancshéj,
25 g vaj.

Elkészítés:

A mogyorót - zsiradék hozzáadása nélkül - forró sütőbe tesszük, s addig pirítjuk, amíg konyharuha közé téve a héját le nem tudjuk könnyedén dörzsölni. A cukrot, és a vizet egy serpenyőben addig kevergetjük, de nem forraljuk -, amíg a cukor elolvad, majd kb. 115 °C-ra melegítjük fel. (Ezt a hőmérsékletet akkor értük el, ha a hideg vízbe cseppentett szirupból az ujjunkkal puha gömböt tudunk formálni.). A serpenyőt ekkor lehúzzuk a tűzről, beletesszük a megtisztított mogyorót és a narancshéjat, s addig keverjük, amíg a szirup kikristályosodik. Ekkor ismét visszatesszük a tűzre és közepes lángon, állandóan kevergetve a mogyorót aranybarnára karamellizáljuk. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg el nem olvad. Sütőlemezre sütőpapírt borítunk, erre terítjük rá még melegen a mogyorót, s hagyjuk kihűlni, majd megszáradni. Jól záródó dobozban tároljuk. Készülhet mandulából is.

Receptek kategória: