Máklepény recept

Recept elkészítése:

Máklepény recept

Hozzávalók:
20 dkg darált mák,
1 dl tej,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
6 egész tojás,
2 evőkanál rum,
25 dkg porcukor,
fél narancs reszelt héja,
1 teáskanálnyi szódabikarbóna,
1 evőkanál kakaópor,
a tetejére 3 evőkanál narancsdzsem,
3 evőkanál nagyon apróra vágott cukrozott narancshéj vagy birsalmasajt,
2 evőkanál rum,
3 evőkanál frissen kipréselt narancslé (vagy Olympos narancslé).

Elkészítés:

A darált mákot a tejjel leforrázom. A tojássárgákat fehéredésig keverem a cukorral, majd a szódabikarbónát, a reszelt narancshéjat és a kakaóport is hozzáadva tovább keverem. Ezután beledolgozom a darált, tejes mákot és a zsemlemorzsát, végül beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. Ezt a tésztamasszát vastagon kivajazott és liszttel meghintett, közepes nagyságú tepsibe öntöm, és közepes lángnál megsütöm. Míg sül, elkészítem az öntetet a tetejére. A rumot, a narancslevet és a narancsdzsemet folyósra keverem, ha szükséges, egy evőkanál vizet adok még hozzá. A cukrozott narancshéjat nagyon apróra vágom. A megsült, de még forró süteményt a tepsiben megkenem a narancsos öntettel, majd rászórom az apróra vágott narancshéjat. Csak teljes kihűlése után vágom kockákra.

Receptek kategória: