Húsvéti cipócskák recept

Recept elkészítése:

Húsvéti cipócskák recept

Hozzávalók kb. 3 darabhoz 35dkg-os cipóhoz:
50 dkg liszt,
17 dkg finom kristálycukor,
15 dkg vaj,
4 dkg élesztő,
egy teáskanál só,
2,5 dl tej,
1 tojás,
6 tojás sárgája,
egy csomag vaníliás cukor,
egy fél citrom reszelt héja,
egy negyed narancs reszelt héja,
további 2 tojás sárgája a bekenéshez,
zsiradék a tepsihez.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk úgy, hogy a langyos tej felében feloldjuk az élesztőt; belekeverünk egy kevés lisztet, meghintjük liszttel és meleg helyen, kelni hagyjuk. Ez alatt a maradék langyos tejben feloldjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a vajat. Amikor a kovász tetején széles repedések jelennek meg, összedolgozzuk a tészta többi hozzávalójával úgy, hogy kemény tésztát kapjunk.
A tésztából egy golyót formázunk, és letakarva hagyjuk kelni; ezután sima kézzel erősen meglapítjuk, majd letakarva tovább kelesztjük, míg laza, apró lyukacsos nem lesz. 20 percnyi pihentetés után három egyforma részre vágjuk, amikből szintén golyókat formázunk; ezeket enyhén belisztezett tepsibe tesszük; letakarva ismét keletjük egy kicsit, tojássárgájával bekenjük a tetejét, és levegőn megszárítjuk. Ezután éles késsel három helyen mélyen bevágjuk a cipócskák tetejét és előmelegített sütőben kb. 200 C-on 50-60 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A megsült cipócskák tetejét úgy kell, hogy kinézzen, mintha belakkozták volna. A húsvéti cipócskák az osztrák népszokás szerint a húsvéti asztalról semmiképpen nem hiányozhatnak.

Receptek kategória: