Csokoládépuding vörösboros körtével recept

Recept elkészítése:

Csokoládépuding vörösboros körtével recept

Hozzávalók:
1 citrom,
1 narancs,
5 dkg őrölt mandula,
10 dkg piskótamorzsa (csokoládés),
1 dl vörösbor,
3 cl barna rum,
vaj és cukor.

A formák kenéséhez:
5 dkg vaj,
6 dkg kristálycukor,
3 dkg méz,
2 teáskanál őrölt fahéj,
fél teáskanál kardamom,
fél teáskanál ánizs,
fél teáskanál őrölt gyömbér,
negyed teáskanál szegfűszeg,
negyed teáskanál szerecsendió őrölve,
1 dkg kakaó,
3 dkg liszt,
2 tojás,
1,5 dl tejszín,
1 evőkanál porcukor,
a szóráshoz,
fél kg körte,
2,5 dl vörösbor (például merlot),
5 dkg cukor,
1 rúd vanília,
1 rúd fahéj, (kb. 5 cm hosszú),
fél teáskanál étkezési keményítő.

Elkészítés:

A citromot és a narancsot leforrázzuk, a héjukat finoman lereszeljük. A mandulával, piskótamorzsával, vörösborral, rummal együtt egy edényben összekeverjük, érni hagyjuk. 4 kisebb kávéscsészét (vagy pudingformát, ha nem több mint 2 dl-es) gazdagon vajjal kikenünk, cukorral megszórjuk. A puha vajat a cukor és méz felével és az összes fűszerekkel habosra turmixoljuk. A kakaót és lisztet rászitáljuk az anyagra és elkeverjük. A tojás sárgákat egymás után a vajas masszához keverjük. A tojásfehérjéket nem egész keményre felverjük, és ezt is a vajas masszához adjuk. A beáztatott piskótamorzsát is a masszához adjuk. A masszával megtöltjük az előkészített pudingformákat, nem színültig, csak fél centiméterrel a perem aljától. Az edényeket félig-háromnegyedig érő forró vízfürdőbe tesszük, 190 fokon 35-40 percig készre sütjük.
Amíg a pudingok készülnek, a tejszínt félkeményre felverjük, a kész pudingokat tányérokra tálalva a tejszínhabbal díszítjük, körülrakjuk körteszeletekkel.
A pudingok melegen, szobahőmérsékleten is ízlenek, ez esetben a körtét is melegen adjuk hozzá.
A vörösboros körte elkészítése a következő: a körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítva negyedekbe vágjuk, majd a negyediket hosszában még elvágjuk. A vörösbort a cukorral és a hosszában felnyitott vaníliarúddal, fahéjjal felfőzzük. A vaníliát és fahéjat eltávolítva, a körtéket beletéve 7 percig közepes hőn megfőzzük. A körtéket kivesszük. A főző lébe az 1 evőkanál hideg vízben feloldott étkezési keményítőt belekeverjük, elegyítjük, visszarakva a körtéket a lében kihűtjük. A pudingot a körtékkel tálaljuk.

Receptek kategória: