Feketebab leves recept

Feketebab leves recept
Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg feketebab,
4 ek. marhafaggyú (vagy olaj),
1/2 dl sherry (vagy tokaji szamorodni),
1 hagyma finomra vágva,
1/2 tk. darált chilipaprika,
2-4 gerezd zúzott fokhagyma,
1/2 tk. szárított oregano,
1 paradicsom meghámozva és kockákra vágva,
só.

Elkészítés:

A babot megmossuk, és 2 liter vízben csaknem puhára főzzük. A zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a chilit is. Beletesszük a paradicsomot. Néhány percig főzzük, majd a babhoz öntjük. Sóval és oreganóval ízesítjük, majd addig főzzük, amíg a bab meg nem puhul. A babot szitán átpasszírozzuk (vagy összeturmixoljuk), néhány percig főzzük, végül beleöntjük a sherryt is.