Burgonyagombóc-leves recept

Recept elkészítése:

Burgonyagombóc-leves recept

Hozzávalók:
50 dkg burgonya,
1 evőkanál zsír,
2 evőkanál olaj,
16 dkg finomliszt,
15 dkg nem nagyon száraz füstölt kolbász,
1 csapott evőkanál "piros arany" paprikakrém,
1 közepes szál sárgarépa,
1 közepes szál petrezselyemgyökér,
1 kis fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
2 gerezd fokhagyma,
kevés só,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítés:

      Két evőkanál olajat felforrósítok, majd két csapott evőkanál lisztet aranysárgára pirítok rajta, közben állandóan kevergetem. A tűzről lehúzva belekeverem a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát meg a paprikakrémet, majd azonnal ráöntök két deci hideg vizet és simára, csomómentesre keverem. A tűzre visszatéve beleteszem az előzőleg megtisztított és felkarikázott zöldségeket, az ugyancsak karikára vágott, bőrétől megfosztott kolbászt és beleszórom a törött borsot. Felöntöm még egyliternyi vízzel, folytonosan kevergetve felforralom és tíz percig főzöm. Közben a burgonyagombóchoz szükséges, héjában megfőzött burgonyát még forrón meghámozom és azonnal összetöröm.
Összegyúrom a zsírral és a maradék liszttel, jól megsózom és a megmosott, apróra vágott petrezselyem felével fűszerezem. Nedves kézzel apró gombócokat formálok a tésztából, és a forrásban lévő levesbe beletéve megfőzöm. Amikorra az összes gombóc a leves színére jött, meg is főtt. Legalább tíz percig hagyom "higgadni", csak ezután tálalom.

Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: