Ünnepi kenyér (barhesz) recept

Recept elkészítése:

Ünnepi kenyér (barhesz) recept

Hozzávalók:
1.5 kg búzaliszt
15 dkg főtt burgonya
2 dkg élesztő
3 szem kockacukor
0.5 dl napraforgóolaj
langyos víz szükség szerint
1 evőkanál só
1 evőkanál mák vagy mandula.

Elkészítés:

      A lisztet átszitáljuk, és mély tálba öntjük. Hozzáadjuk a kihűlt áttört főtt burgonyát. Jól összekeverjük a liszttel. A liszt közepén mélyedést képezünk, és a langyos édes, sós vízben feloldott élesztőt beleöntjük. Lágy tésztát dagasztunk belőle, közben az olajat is hozzáadjuk. A tésztát jól kidolgozva addig dagasztjuk, amíg a kézről és az edény faláról le nem vált. Ezután 2 órán át meleg helyen letakarva kelesztjük. A megkelt tésztát három részre osztjuk, megsodorjuk és fonatot készítünk belőle. A megfonás után a tésztát lisztezett tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, a tetejét tojássárgájával bekenjük és mákkal behintjük. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Ízesíthetjük mandulával is úgy, hogy a mandulát hosszú csíkokra aprítjuk és beleszúrjuk a nyers tésztába.

Elkészítés ideje: 2óra

vissza a főoldalra

Receptek kategória: