Orosz fekete kenyér recept

Recept elkészítése:

Orosz fekete kenyér recept

Hozzávalók 2 kenyérhez:
6 dl víz
5 dkg méz
7.5 dkg élesztő
1 ek. só
1 ek. ecet
1 púpozott kiskanál köménymag
2 ek. instant kávé
2 ek. finomra aprított hagyma
7.5 dl (kb. 45 dkg) rozsliszt
4 dl (kb. 22 dkg) finomliszt
a nyújtáshoz:
liszt
a tetejére:
1 ek. kukoricaliszt
1 dl víz.

Elkészítés:

     A vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve feloldjuk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Megsózzuk és az ecetet és a fűszereket hozzáadjuk. A kétféle liszttel bedagasztjuk, meleg helyen letakarva, kb. 45 percig pihentetjük. Belisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük, cipóvá formáljuk, és újabb 45 percig pihentetjük. A cipók tetejét éles késsel 2-3 helyen bevágjuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200°C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 45 percig sütjük. A kukoricalisztet a vízzel 1 percig forraljuk, a kész kenyeret alaposan bekenjük vele és 3 percre visszatoljuk a sütőbe.

Elkészítés ideje: 2óra

vissza a főoldalra

Receptek kategória: