Magyar komlós kenyér recept

Recept elkészítése:

Magyar komlós kenyér recept

Hozzávalók:
2.5 kg teljes liszt
2 marék morzsoltka
1 csipet komlóvirág
1 kávéskanál köménymag
1.5 l langyos víz.

Elkészítés:

      A morzsoltka készítése. A sütésre már kész tésztából kis zsemle nagyságú darabot leveszünk, azt liszttel addig gyúrjuk, amíg tapadó morzsákká hullik szét: Tepsiben, levegőn szárítjuk. Zacskóban felfüggesztjük. Kenyérsütés előtt 16 órával bő vízben áztatjuk, és a kenyér kovászát ezzel készítjük el. Már az előző este kovászolunk. A kenyér készítése. 0.5 1 langyos vízbe este beáztatunk 2 marék morzsoltkát, 1 csipet komlóvirágot, és 3-4 órát egyenletes melegben állni hagyjuk. A teljes lisztet megszitáljuk, meleg helyen tartjuk, majd 3-4 .óra leteltével beágyazzuk a morzsókás masszát, lefödjük liszttel, és tiszta konyharuhával jól betakarjuk. Reggel hozzáadjuk az 1 liter langyos vizet, köménymagot és még annyi lisztet, amennyit felvesz. Legalább 1 óra hosszat dagasztjuk, géppel 30 perc is elegendő. Sót nem teszünk bele. A tésztát olajjal kikent tepsibe tesszük. A kenyeret 160 °C-on, közepesen meleg tűzön 2-3 órán keresztül sütjük.

Elkészítés ideje: 2óra

vissza a főoldalra

Receptek kategória: