Finn cipócskák recept
Hozzávalók 24 darabhoz:
4 dl (kb. 25 dkg) rozsliszt
4 dl (17-18 dkg) zabpehely
1 kiskanál só
7 dl víz
3 evőkanál méz
5 dkg élesztő
8-9 dl (kb. 45 dkg) finom- vagy kenyérliszt.
A nyújtáshoz:
liszt.
A tepsi kikenéséhez:
olaj.
Elkészítés:
A rozslisztet meg a zabpelyhet összekeverjük, megsózzuk, majd 6 dl forrásban lévő vízbe szórjuk. A tűzről lehúzzuk, megvárjuk amíg szobahőmérsékletűre hűl. A maradék vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve feloldjuk benne, és az élesztőt belemorzsoljuk. Mindezeket a finomliszttel együtt 6-8 percig dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva 1 órán át pihentetjük. Utána belisztezett deszkára borítjuk, hengerre formáljuk és 24 egyenlő részre vágjuk. Zsemle formajura gömbölyítjük, majd kikent tepsire egymás mellé rakjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 40 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 15 percig sütjük.
Elkészítés ideje: 3óra
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges