Dán rozskenyér recept
Hozzávalók 3 kenyérhez:
kb. 9 dl víz
3 dkg élesztő
1 l (kb. 60 dkg) rozsliszt
1 l (kb. 60) dkg finom- vagy kenyérliszt
1.5 dl sör
1 ek. só.
A formák kikenéséhez:
vaj.
Elkészítés:
1 dl vizet 1 dkg élesztővel meg 3 ek. rozsliszttel összegyúrunk, majd letakarva, szobahőmérsékleten, egy éjszakán át pihentetjük. Másnap a maradék langyos vízzel és élesztővel, a kétféle liszttel, meg a sörrel, megsózva 6-8 percig dagasztjuk, majd letakarva kb. 40 percig pihentetjük. Három, 1.5 l-es püspökkenyérformát kivajazunk, és tésztával megtöltjük. Letakarjuk, meleg helyen 2 órán át állni hagyjuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 1 órán át sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, ha nem, a tüzet mérsékelve tovább sütjük.
Elkészítés ideje: 4óra + pihentetés
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges