Karácsonyi keksz recept

Recept elkészítése:

Karácsonyi keksz recept

Hozzávalók 12 darabhoz:
75g/6ek. vaj,
50 g porcukor,
1 kisebb citrom finomra reszelt héja,
1 tojássárgája,
175 g liszt,
csipetnyi só,
A díszítéshez:
2 tojássárgája,
piros és zöld fogyasztható ételszínezék.

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a cukorral és a citromhéjjal. Keverjük hozzá a tojássárgáját, szitáljuk rá a lisztet és a sót. Gyúrjuk lágy tésztává, csomagoljuk tiszta papírba, és hidegen pihentessük (30 perc). Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Finoman lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagra. Egy fodros szélű, 6 cm átmérőjű formával szaggassunk ki annyi kekszet, amennyit csak tudunk. (A formát mártsuk lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.) Tegyük a kekszeket finoman kivajazott tepsibe, nyomkodjunk rájuk magyallevélke formákat egy 2,5 cm-es formával, és fagyöngyöket egy 5 mm átmérőjű nyomófejjel. Hagyjuk hideg helyen pihenni 10 percet, amíg megkeményednek. Időközben tegyük a tojások sárgáját kis csészékbe, az egyiket keverjük el a piros, a másikat a zöld ételszínezékkel. Kicsi, tiszta ecsettel óvatosan fessük ki a formákat a kekszeken. Süssük, amíg a széleik elkezdenek barnulni (10-12 perc). Hagyjuk hűlni a tepsiben, majd tegyük át fémrácsra, hogy teljesen kihűljenek.

Receptek kategória: