Mézes recept

Recept elkészítése:

Mézes recept

Hozzávalók:
55 dkg liszt,
25 dkg méz,
10 dkg Ráma,
1 kanál fahéj (kívánság szerint evő-, vagy kávéskanál),
10 szem szegfűszeg (darálva),
3 egész tojás,
15 dkg kristálycukor,
1 kk szódabikarbóna,
2 tojásfehérje,
20 dkg porcukor.

Elkészítés:

      A mézet, a margarint, a fahéjat, szegfűszeget felforraljuk, és a fele lisztet a masszába tesszük (forrón) A szódát a tojással és a kristálycukorral habosra keverjük, hozzá a maradék lisztet. A kettőt összegyúrni. Vagy kis golyókat formálni, vagy kinyújtva kivághatók belőle a kívánt karácsonyi figurák, utána megsütni. Vigyázat: a kétszeresére dagad és gyorsan sül! A tojásfehérjét gőz fölött a porcukorral kikeverni, ezzel mehet a mézest megkenni. Kenés közben melegen tartani, mert hamar megszárad. Mármint a tojásfehérje. Száradni hagyjuk (szabad levegőn, nem sütőben!). Ha fel akarod akasztani, szívószállal nyomj rá lyukat, még sütés előtt, lehet hogy "benő", de mégis könnyebb. Mint minden mézes, előbb keményedik, és néhány nap múlva puhul. Diabeteszeseknek: ha a méz ellenére is enni akarnak belőle, egy darab kb. 6 gr szénhidrát, a máz nélkül, de pótmézzel is készíthető, csak akkor kicsit lassabban puhul.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: