Puha mézes-pogácsa recept

Puha mézes-pogácsa recept

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
125 g méz,
125 g vaj vagy margarin,
3 tojás,
1 citrom,
250 g porcukor,
250 g finomliszt,
250 g rozsliszt,
1 kk. szódabikarbóna,
2 ek. mézeskalácsfűszer.

A kenéshez és a díszítéshez:
1 kk. tejszín,
1 tojás,
50-60 g dió és mogyoró vegyesen.

Elkészítés:

Felforrósítjuk a mézet a vajjal/margarinnal, hagyjuk kihűlni. Simára keverjük a tojásokat 2 ek. citromlével és porcukorral (A), hozzáadjuk a mézes keveréket. Összekeverjük a búza- és a rozslisztet a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel és a citrom reszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk (C), alaposan összekeverjük (D). Elsimítjuk a tetejét, folpackal letakarjuk és a hűtőszekrényben legalább 3 órát, még jobb, ha egy egész éjszakán át pihentetjük-hűtjük.
A tésztát a lisztezett gyúródeszkán lazán átgyúrjuk (E), 8 részre osztjuk és 8 db 4 cm átmérőjű rudat sodrunk belőle. Mindegyiket 10 egyenlő részre vágjuk és lisztes kézzel gombócokat formázunk belőlük. Kissé ellapítjuk, fakanállal nem túl mély lyukat nyomunk a tetejükre (F). Egymástól 4-5 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket (sütés közben jócskán megnőnek!), tetejüket megkenjük a tejszínnel elhabart tojással és a mélyedésekbe 1-1 szem mogyorót vagy diógerezdet nyomunk. 200 Celsius fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról és rácsra rakosgatva hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó fém- vagy műanyag dobozban 3-4 hétig eltarthatók. Különleges finom, ha erős teába, forralt borba vagy cappuccinóba mártogatva fogyasztjuk el őket.

Elkészítési idő: 1 óra + 3 óra pihentetés

Kiemelt partnerünk