Panettone, avagy milánói karácsonyi kalács recept

Panettone, avagy milánói karácsonyi kalács recept

Hozzávalók 8 szelethez/1 kalácshoz:
30 g élesztő,
1,5 dl tej,
80 g kristálycukor,
350 g finomliszt,
1/2 vaníliarúd,
120 g vaj/margarin,
1 csipet só,
4 tojássárgája,
50 g cukrozott citromhéj,
50 g cukrozott narancshéj,
40 g hámozott mandula,
70 g mazsola,
1 ek. rum,
vaj/margarin a formához,
1 tojás a kenéshez.

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejjel és 1 kk. cukorral, majd a keverőtálba szitált liszthez keverjük, és meleg helyen megkelesztjük. A hosszában felhasított vaníliarúdból kikapargatjuk a pépet. A vajat/margarint, a maradék cukrot, a sót és a vaníliapépet habosra keverjük, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat.
A liszthez adjuk a vajas-tojásos krémet, és szép hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (1 óra).
Közben egy kb. 2,5 1 űrtartalmú, magas, kapcsos panettoneformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal. Sütőpapírból előbb egy akkora korongot vágunk ki, amekkora a forma átmérője, és az aljára fektetjük. Aztán egy akkora lapot szabunk, amekkora a forma kerülete (A), háromszorosan összehajtjuk, és a forma belső oldalára simítjuk.
A cukrozott citrom- és narancshéjat apró kockákra, a mandulát durvára vágjuk. Hozzáadjuk a forró vízzel leöblített, szárazra törölgetett mazsolát és a rumot, összekeverjük, és belegyúrjuk a megkelt tésztába. Cipót formálunk belőle, a formába tesszük (B), letakarjuk, és meleg helyen még egyszer a kétszeresére kelesztjük (kb. 1 óra). A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
Megkenjük a kalács tetejét a kissé felvert tojással, betesszük a formát az alsó bordamagasságra állított sütőrácsra, és kb. 1 és 1/4 óráig sütjük (tűpróba!). Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával betakarjuk.
Kivesszük a panettonét a sütőből, 10 percig a formában pihentetjük, majd óvatosan leemeljük róla a tortakarikát (C), és lehántjuk az oldaláról a sütőpapírt. Fél óra múlva az aljáról is eltávolítjuk a tortaformalapot és a papírkorongot, majd óvatosan rácsra segítjük, hogy az alja is „szellőzzön". Hagyjuk egészen kihűlni, csak azután szeleteljük!

Változat:
Ha hosszabb ideig szeretnénk frissen tartani, nem tojással kenjük meg a tetejét, hanem a sütőből kivéve, még forrón megkenjük-locsoljuk 80 g olvasztott vajjal/margarinnal.

Elkészítési idő: 3 és 1/2 óra