Lekváros ravioli recept

Lekváros ravioli recept

Hozzávalók 40 darabhoz:
A tésztához:
450 g finomliszt,
1/2 kk. sütőpor,
só,
1 tojás,
12 csepp mandulaaroma,
275 g lágy vaj/margarin,
150 g porcukor,
4 vaníliarúd,
1 citrom reszelt héja,
Továbbá:
200 g sűrű meggylekvár,
1 tojás a kenéshez,
1 kk. tej.

Elkészítés:

Összeszitáljuk a lisztet a sütőporral és 1 csipet sóval. A tojást villával kissé felverjük, belecseppentjük a mandulaaromát. A vajat/margarint keverőtálban, elektromos habverővel 5 percig, habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, majd a cukrot, és további 5 percig keverjük-verjük.
Kicseréljük a habverőt dagasztóspirálra. A vaníliarudakat felhasítjuk, kikapargatjuk belőlük a pépet, és a reszelt citromhéjjal, valamint a liszt felével együtt a vajas-tojásos masszához keverjük. Végül beleszórjuk a maradék lisztet, és sima, fényes tésztává kidolgozzuk. 2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 1 órára hidegre tesszük.
Az egyik cipót liszttel meghintett sütőpapírlapok között 2 mm vastagságú, kb. 35x40 cm-es lapra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű ravioliszaggatóval, minél kevesebb hulladékot
gyártva", a lehető legtöbb korongot szúrjuk ki belőle (A). Cakkos élű pogácsaszaggatót is használhatunk, de ügyeljünk arra, hogy a korongok megőrizzék szabályos, kerek formájukat. Sütőpapírral bélelt sütőlapra ültetjük őket, és mindegyik közepére 1 kk. meggylekvárt púpozunk (B).
Kinyújtjuk a másik cipót is, kiszúrjuk, a korongok közepét keresztben bevágjuk (C). A tojást kettéválasztjuk. A meggylekvárral púpozott tésztalapok szegélyét megkenjük tojásfehérjével (D), a tetejükre illesztjük a bemetszett korongokat. Egy 4,5 cm átmérőjű likőröspohárral vagy fületlen pogácsaszaggató megfordított, gömbölyű peremével rányomjuk a felső korongot az alsóra (E). Tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával (F).
A tésztahulladékot összegyúrjuk, 1 órára hidegre tesszük, sütőpapírlapok között ismét kinyújtjuk, és a fenti módon kiszúrjuk, töltjük, amíg a tészta el nem fogy.
180 °C-ra előmelegítjük a sütőt, és középső bordamagasságon 15-20 percig, aranysárgára sütjük a raviolikat (egy kicsit kicsurran belőlük a lekvár, sebaj!). Rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban 2 hétig eltartható.

Változat:
Meggylekvár helyett tölthetjük bejglihez használatos dió- és/vagy máktöltelékkel, fahéjas párolt almával is.

Elkészítési idő: 2 óra +hűlési idő