Csokoládés-gesztenyés fatörzs recept

Recept elkészítése:

Csokoládés-gesztenyés fatörzs recept

Hozzávalók 8 személyre:
2,5 g/2 ek. liszt,
2 ek. kakaópor,
csipetnyi só,
3 nagyobb tojás sárgája és fehérje elválasztva,
egy kevés tartármártás,
115 g/8 ek. kristálycukor,
2-3 csepp mandulaaroma,
kakaópor és magyalágacskák a díszítéshez

A krémhez:
1 ek. rum vagy brandy,
5 g/1 tk. zselatin,
115 g étcsokoládé kockákra törve,
50 g/4 ek. kristálycukor,
250 g gesztenyepüré,
225 ml tejszín.

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat). Vajazzunk ki egy 23x33 cm-es tepsit, és az aljára tegyünk a sütőpapírt. Szitáljuk a lisztet, a kakaót és a sót együtt egy darab zsírpapírra. Tegyük a tojásfehérjéket egy nagy tálba, és keverjük habosra. Adjuk hozzá a tartármártást, és együtt verjük kemény habbá. Közben adjuk hozzá a cukor felét. Tegyük a tojássárgákat és a maradék cukrot egy másik edénybe, és alaposan keverjük el. Adjuk hozzá a mandulaaromát, és keverjük hozzá a kakaós lisztet. A végén egy fémkanállal kanalazzuk bele a tojásfehérjét, és az egészet jól dolgozzuk össze. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl. Borítsuk a keveréket az előkészített tepsibe, és egyengessük el a tetejét. Süssük 15-20 percig, illetve amíg puha és ruganyos nem lesz, ha megérintjük. Készítsünk elő egy nagy zsírpapírt bőségesen megszórva cukorral, borítsuk rá a piskótát, távolítsuk el a sütőpapírt, és csavarjuk bele. Egy rácson hűtsük ki. Öntsük a brandyt vagy a rumot egy csészébe, szórjuk a zselatinra, és hagyjuk, hogy teljesen átnedvesedjen. Olvasszuk fel a csokoládét forrásban lévő víz felett egy 600 ml-es tálban. Olvasszuk fel a zselatint is lassú tűzön épp csak forró víz felett, és adjuk a csokoládéhoz. Gépi habverővel keverjük hozzá a cukrot és a gesztenyepürét. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Verjük a tejszínt lágy habbá, amíg villával kis csúcsokat tudunk húzni belőle, és egyenletesen keverjük el a gesztenyés krémmel. Óvatosan tekerjük ki a piskótát, kenjük meg a krém felével, majd tekerjük fel újra. Tegyük egy tálcára, és borítsuk be a maradék csokoládés krémmel. Villával húzzunk bele rovátkákat, hogy fatörzsre emlékeztessen. Hűtsük, amíg megdermed egy kicsit, szórjuk meg kakaóporral, és a tálca sarkaiba díszítésként tegyünk magyalágacskákat.