Tanyasi pástétom recept

Recept elkészítése:

Tanyasi pástétom recept

Hozzávalók kb. 450 g-hoz:
8 szelet baconszalonna, bőre nélkül,
2x175 g csirkemell,
225 g csirkemáj,
1 hagyma, felszeletelve,
1 fej fokhagyma, összezúzva,
1/2 tk. só,
1/2 tk. frissen őrölt fekete bors,
1 tk. szardellakivonat,
1 tk. őrölt szerecsendió,
1 ek. friss oregánó,
o g friss, pirított morzsa (fehér kenyérből),
1 tojás,
2 ek. brandy,
150 ml csirkehúslé,
2 tk. zselatin.

A díszítéshez:
szegfűbors és fekete olajbogyó.

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 160 fokra (gázsütőnél 3-as fokozat). A szalonnaszeleteket egy kés segítségével kicsit nyomkodjuk laposra. Az edények alját és falát béleljük ki velük, ha kell, vágjuk le a kilógó részeket. A csirkemellet, a májat, a hagymát és a fokhagymát tegyük turmixgépbe, és keverjük simára. Sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a szardellát, a szerecsendiót, az oregánót és a kenyérmorzsát, a tojást és a brandyt. Addig keverjük, amíg sima nem lesz. A turmixot osszuk el az edényekben, majd dupla fóliával takarjuk le őket, és állítsuk egy tepsibe. A tepsit töltsük meg félig vízzel. Helyezzük a sütő közepére, és egy órán keresztül süssük (amíg meg nem szilárdul). Ezután vegyük le a fóliát, és hagyjuk a gőzt eltávozni. A tetejére helyezzünk súlyt, hogy amíg ki nem hűl, ne jöjjön föl. Mérőpohárba öntsük át a levet az edényekből, a csirkehúslével egészítsük ki másfél deciliterre, és egy edényben forraljuk lel. A zselatint keverjük össze 30 ml vízzel, öntsük rá a húslére, majd hagyjuk kihűlni. Amikor már kihűlt, díszítsük fel a pástétomot, öntsük rá a zselatint, majd tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen. Celofánnal takarjuk be.

Receptek kategória: