Csomboros káposztaleves hidegen recept

Recept elkészítése:

Csomboros káposztaleves hidegen recept

Hozzávalók:
60-70 dkg sovány füstölt hús (ebből a levesbe csak 8-10 dekát használunk),
fél fej édes káposzta (60 dkg),
1 kisebb vöröshagyma,
1 ág friss (1 mokkáskanál szárított) csombor, vagy szurokfű,
2 dl joghurt,
fél citrom leve,
1 mokkáskanál ecet.

Elkészítés:

A füstölt húst megfőzzük, lecsöpögtetve kihűtjük, levét azonban megőrizzük. A káposztát miután kitorzsáztuk, vékony csíkokra metéljük. A hagymát megtisztítjuk, félbe hasítjuk, vékonyan fölszeleteljük és a káposztával együtt, lábosba szórjuk. A füstölt levet zsírtalanítjuk - hidegen a legkönnyebb, mert a tetején kicsapódik-, majd annyit öntünk a zöldségekre, amennyi újnyira ellepi. Finomra aprított friss, vagy szárított, morzsolt csomborral fűszerezzük, és szinte teljesen puhára főzzük. A káposzta felét szűrőlapáttal kiemeljük, és a tálaláshoz félretesszük. A többit a levével meg a joghurttal együtt turmixoljuk és átszűrjük. A citromlével és az ecettel pikánsra ízesítjük, ha kell, utána sózzuk, a káposztametéltet beleszórjuk, 2-3 hajszálvékony szelet füstölt hússal ékesítve (a maradékot másra használjuk el), jól behűtve tálaljuk.

Receptek kategória: