Szeder és fehér csokoládé parfé recept

Szeder és fehér csokoládé parfé recept

Hozzávalók:
Legalább egy nappal előbb neki kell kezdeni!

Parfé:
Fél kiló szeder (lehet fagyasztott is),
50 gr cukor,
1 evőkanál Créme de Cassis, vagy valamilyen gyümölcs likőr,
1/2 kávéskanál fris citromlé,
15 dkg cukor,
fél dl víz,
6 tojás sárgája,
70 gr fehér csokoládé (ha lehet, Lindt),
2 kávéskanál vanília eszencia,
4 dl tejszín
Szósz:
Fél kg szeder,
50 gr cukor,
2 evőkanál likőr.

Elkészítés:

      Mixerben daráld le a szedret a cukorral, majd szűrd át, hogy a magoktól megszabadulj. A pépből 3 1/2 decit beleteszünk egy lábosba (ha marad egy kicsi, az jó lesz a szószba) és ezt közepes lángon addig főzzük, időnként megkavarva, amíg kb. a negyede elfő (úgy 8 perc körül). Hagyd kihűlni, keverd bele a likőrt és a citromlevet és tartsd a hűtőben, amíg szükség lesz rá.
A tojássárgákat a cukorral, és vízzel verd gőz fölött 8 percig, amíg kezd besűrűsödni (ha van elektromos habverő, lehet azzal verni először 4 percig, aztán csak kavarni). Akkor levesszük a gázról, belekavarjuk a megolvasztott csokoládét és a vaníliát. Mikor kihűlt, vigyázva belekeverjük a felvert tejszínhabot. Ebből most 3 decinyit átteszünk egy kis tálba és belekeverjük a szederpürét.
Egy szögletes, keskeny, magas tálat kibélelünk vékony nejlonnal, beleöntjük a fehér massza felét, arra a szedres masszát, majd a többi fehéret. Szépen lesimítjuk a tetejét és lefagyasztjuk (lehet akár két nappal előtte is lefagyasztani).
Tálalás előtt ledaráljuk a többi szedret a cukorral és likőrrel, leszűrjük (hozzátehetjük a maradékot is, ha még megvan...).
Akkor kiborítjuk a parfét egy szép tálra és szeletelve tálaljuk, egy kis szósszal leöntve. Ha van friss szeder is, azzal lehet díszíteni, sőt esetleg még megmosott friss mentalevelekkel is.

vissza a főoldalra