Palóc gulyás recept

Recept elkészítése:

Palóc gulyás recept

Hozzávalók:
40 dkg ürühús (comb, esetleg lapocka),
15 dkg burgonya,
10 dkg vöröshagyma,
5 dkg liszt,
1 dl tejfel,
20 dkg vegyes zöldség,
10 dkg zöldbab,
ízlés szerint só, bors, majoránna és babérlevél,
5 dkg füstölt szalonna.

Elkészítés:

      Az előre megmosott és megtisztított ürücombot apró kockákra vágjuk, és vízbe rakva tovább áztatjuk. Fazékban a lekockázott füstölt szalonnát erős üvegesre sütjük, majd az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk rajta. Ezután a lemosott húst ráöntjük, és fedő alatt, kevergetés mellett félig megpároljuk. A megtisztított és ugyancsak lekockázott vegyes zöldséget a félig párolódott ürühúsra öntjük, és tovább pároljuk. Közben a levesünket fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, babérlevéllel. Ötperces lassú párolás után felengedjük, hozzáadjuk a zöldbabot, a felkockázott burgonyát, majd fedő alatt lassú tűzön főzzük. Közben tejfeles habarást készítünk, amivel készre főzés előtt besűrítjük a levesünket. Tálaláskor betétnek használhatunk burgonyagombócokat, tejfellel és petrezselyemzölddel díszíthetjük.
A palócleves születéséről Ruffy Péter a következőket írja: "olyan patriarkális viszony alakult ki Mikszáth és legidősebb Gundel között, hogy a nagy palóc egyszer azzal fordult hozzá:
- Gundel uram! Készítsen nekem egy olyan levest, amilyent még nem ettem. - És megszületett az ürühúsból készült, zöldbabos, csipetkés leves."

vissza a főoldalra

Receptek kategória: