Padlizsán görögösen recept

Recept elkészítése:

Padlizsán görögösen recept

Hozzávalók:
2 kisebb padlizsán,
50 dkg kemény paradicsom (legjobb a lucullus fajta),
25 dkg darált sovány sertéshús,
1 nagy fej vöröshagyma,
4 evőkanál olaj,
10 dkg rizs,
2 dl tejföl,
4 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só.

Elkészítés:

      A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát egy evőkanálnyi forró olajon megfonnyasztom, majd a serpenyőt a tűzről lehúzva, belekeverem a pirospaprikát és ráöntök két evőkanál vizet. A tűzre visszatéve megsózom, és a darált húst ráteszem. Folyamatosan addig kevergetem, amíg az egész megfehéredik. A megmosott, héjas padlizsánt egy centi vastag karikákra vágom és megsózom, majd tizenöt percig hagyom állni, addigra kiadja keserű levét. A szürkés levet szalvétával leitatom, és egy lapos tűzálló tálon elrendezem. Aláöntök fél dl vizet, és a tálat saját fedelével letakarva beteszem a mikrohullámú sütőbe. A legerősebb fokozaton öt-hét percig párolom. Közben egyszer megfordítom a padlizsánkarikákat is és a tálat is. A rizst a szokásos módon megmosom, leszűröm, majd fél óráig állni hagyom bő vízben. Ezután leszűröm és összekeverem a darált hússal. Belekeverem a tejföl háromnegyed részét, a zúzott fokhagymával és a törött borssal ízesítem. Mélyebb tűzálló tálba rakom a padlizsánkarikák felét úgy, hogy csak egymás mellé kerüljenek, ne egymásra, majd a húsos-rizses keverékkel leöntöm. Rákarikázom a paradicsomot, és ismét a padlizsánnal folytatom a rétegezést. A tálat saját fedelével letakarom és a mikrohullámú sütő legerősebb fokozatán, húsz percig párolom, közben egyszer megfordítom a tálat. További tíz percig nem veszem le a tetejét, csak azután tálalom.

Elkészítés ideje: 100-110perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: