Görög spenótlepény recept

Görög spenótlepény recept

Hozzávalók:
30 dkg mélyhűtött leveles tészta,
1kg spenót,
1 liter víz,
só,
1 csomó újhagyma,
2 gerezd fokhagyma,
5 dkg vaj,
frissen őrölt fehér bors,
őrölt szerecsendió,
20 dkg juhsajt,
4 tojás,
6 evőkanál zsemlemorzsa.

A tetejére: 2 tojássárgája.

Elkészítés:

      A leveles tésztát a csomagoláson lévő előírás szerint hagyjuk felengedni. A spenótot megtisztítjuk, alaposan megmossuk. A vizet egy kis sóval felforraljuk, a spenótot beleöntjük és 4 percig blansírozzuk. Utána egy szűrőbe töltjük, lecsepegtetjük, majd durvára vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, és igen apróra vagdaljuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, a felaprított fokhagymát és a hagymakarikákat üvegesre pirítjuk benne. A serpenyőt levesszük a tűzről, a spenótot hozzáadjuk és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A sajtot apró kockákra vágjuk. A tojásokat felverjük és a zsemlemorzsával meg a sajtkockákkal együtt, a spenótba keverjük. A sütőt 200 Celsius fokra előmelegítjük. Egy tepsit hideg vízzel kiöblítünk. A leveles tésztát megfelezzük. Egyik felét a tepsinél valamivel nagyobbra nyújtjuk. A tepsi alját úgy borítjuk be vele, hogy körben egyenletes peremmel túlnyúljon benne a tészta. A spenótmasszát a leveles tésztán szétkenjük, és a túlnyúló peremet a töltelékre hajtjuk. A maradék tésztalapot a tepsi méretére nyújtjuk, és a töltelékre helyezzük. A felső tésztalapba egy villával lyukakat szúrunk, hogy a gőz távozni tudjon. A tojássárgáját egy evőkanál vízzel összekeverjük, és a spenótlepényt megkenjük vele. A lepényt a sütőben alulról a második sínre helyezett rácson 50 percig sütjük, majd forrón tálaljuk.

Elkészítés ideje: 120perc

vissza a főoldalra

The Mountain - 3D pólók