Galato boureko (grízes édesség) recept

Recept elkészítése:

Galato boureko (grízes édesség) recept

Hozzávalók:
4 csésze tej,
1 csésze cukor,
1 csésze gríz,
1 csésze vaj,
1 citrom héja,
1 egész fahéj,
5 db tojás,
1 rúd vanília,
1 csipet só,
10 lap rétestészta,
1 csésze vaj a tésztalapok közé.

A sziruphoz:
1 csésze cukor,
1 csésze víz,
1 egész fahéj,
2 teáskanál citromlé, vagy narancslé.

Elkészítés:

      Egy mély serpenyőbe vajat, grízt, citromot és vaníliarudat teszünk, majd felöntjük tejjel és gyakori kevergetés mellett főzzük. Közben egy tepsit kivajazunk és beleteszünk 3 réteslapot. Erre ismét vajat hintünk és 3 réteslapot helyezünk rá, majd ezt még egyszer megismételjük. Ha kész a tejbegrízünk, levesszük a tűzről és hozzákeverünk 3-4 egész tojást, amelyet előzőleg felvertünk, de nem túl habosra. Ezt a masszát a réteslapok tetejére öntjük, majd a tetejét ismét befedjük réteslapokkal úgy, hogy a rétegek közé vajat hintünk. Meglocsoljuk vízzel és az egészet jól megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon jönni, majd 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Míg sül a tészta, elkészítjük a szirupot, amelyet majd a megsült tészta tetejére öntünk. Hagyjuk, hogy a tészta jól beszívja a szirupot (kb. 1 óra) és csak ezután vágjuk fel a Galato boureko-t. A szirup elkészítése mindössze abból áll, hogy az összes hozzávalót összeforraljuk.

Elkészítés ideje: 2óra

vissza a főoldalra

Receptek kategória: