Kakas pörkölt, szegfűgombás tojásos galuskával recept

Recept elkészítése:

Kakas pörkölt, szegfűgombás tojásos galuskával recept

Hozzávalók:
1,2 kg kakas hús, zúza, mája, taréj
60 g zsír
100 g vöröshagyma
15 g fokhagyma
100 g zöldpaprika
50 g paradicsom
20 g fűszerpaprika
só (ízlés szerint)
1 dl kék oportó.

Szegfűgombás tojásos galuskához:
300 g liszt
2+3 db tojás
20 g vöröshagyma
150 g szegfűgomba
1 dl olaj
só, őrölt bors (ízlés szerint).

Elkészítés:

      Zsírban a finomra vágott vöröshagymát, cikkekre vágott zöldpaprikát aranysárgára pirítjuk. Fűszerpaprikával meghintjük, majd, hogy paprikánk ne égjen meg, kevés vízzel felengedve, elkészítjük a hús pároló szaftját. A kakas húst rusztikus nagy darabokra vágjuk, és a taréjjal, zúzával együtt az alapba tesszük. Ízesítjük, sózzuk, mindig kevés víz hozzáadásával ropogós puhára pároljuk. Ügyeljünk arra, hogy mindig csak rövid lében párolódjon a pörkölt, mert másképp leveshús íze lesz a húsnak. Most hozzátesszük a finomra vágott fokhagymát, a cikk paradicsomot, a kakas májat, a kakas babját, és a kék oportóval készre pároljuk. Így egy sűrű, szaftos, ízletes kakas pörköltet kapunk. Köretnek szegfűgombás galuskát kínáljunk. Szegfűgombás tojásos galuska. A galuska főzéséhez tegyünk fel bő, sós vizet forrni. Ezután liszthez öntsünk hozzá két felvert tojással elkevert sós vizet. Néhány mozdulattal összeállítjuk a tésztát, ügyelve, hogy ne dolgozzuk ki, mert akkor kemény lesz. Evőkanál segítségével nagy galuskákat szaggatunk a vízbe. Ha a galuska feljön a víz tetejére, akkor kész. Meleg vízzel elöblítjük, és jól lecsurgatjuk. Kevés olajjal átkeverjük, picit megsózzuk. Egy serpenyőben felhevített olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre hevítjük. A tisztított, megmosott szegfűgombát átpirítjuk a hagymán, majd ráöntjük a felvert sózott, borsozott tojást. Mikor már kezd sűrűsödni a tojás, hozzáadjuk a forró galuskát. Ha a szegfűgombás tojás gyengén megszilárdul, már tálalhatjuk is, de előbb kicsit szórjuk meg törött borssal.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: