Túrós fánk I. recept

files/images/desszertek/fank.jpg
Hozzávalók

A tésztához:
2 dl tej,
2 dkg élesztő,
1 evőkanál porcukor,
30 dkg rétesliszt,
1 tojássárga,
csipetnyi só,
3 dkg vaj.

A töltelékhez:
25 dkg tehéntúró,
10 dkg mazsola,
1 evőkanál porcukor,
1 zacskó vaníliás cukor,
2 tojássárga.

Recept elkészítése:

1 dl tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a sót, a vajat és annyi tejjel dagasztom be a tésztát, hogy közepesen kemény legyen. Langyos tejjel, tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom. Nagy fánk- vagy pogácsaszaggatóval (esetleg vizespohárral) kiszaggatom. Ezután még 10 percig hagyom kelni. Közben elkészítem a tölteléket: az áttört túrót összekeverem a tojássárgákkal, a megtisztított mazsolával, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Mindegyik tésztadarab közepére teszek egy kis tölteléket, majd a fánkot félbehajtva, a széleit jól összenyomkodom. Az ily módon kapott félköröket kivajazott tepsire, egymástól 2 centis távolságra teszem, és az előmelegített, forró sütőben 10 percig erős lángon sütöm, ezután a lángot takarékra mérsékelve addig sütöm, amíg a fánk szép piros nem lesz.

Elkészítés ideje: 150 perc

Receptek kategória: