Kedvenc farsangi fánk receptem recept

files/images/desszertek/fank.jpg
Hozzávalók

A tésztához:
50 dkg rétesliszt,
5 dkg porcukor,
5 g só,
4 db tojássárgája,
2,5 dkg élesztő,
kb. 2,5 dl tej,
2 cl barackpálinka,
3 cl rum,
10 dkg olvasztott vaj vagy olaj.

Ízesítésként:
3 dkg vaníliás cukor,
20 dkg barackíz.
Sütéshez: 5-7 dl olaj.

Recept elkészítése:

A tejben kis cukorral, liszttel felfuttatott élesztőt a többi anyagokkal (a pálinkát és a rumot dagasztás közben folyamatosan adagolva) selymes fényű, rugalmas tésztává dagasztjuk, langyos helyen megkelesztjük. Az ujjnyi vastagságúra nyújtott tésztát 8-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és lisztezett textíliára kellő távolságba helyezzük. A duplájára kelt tésztát óvatosan megfogva középen kis mélyedést alakítunk ki. Mélyedéssel lefelé fordítva közepes hőmérsékletű olajba helyezzük, majd az edényt lefedjük. Ha egyik oldala megsült, megfordítjuk, és fedő feltétele nélkül aranysárgára sütjük, a felesleges zsiradékot lecsepegtetjük. A készre sült fánkokat megtölthetjük nyomópisztoly segítségével, baracklekvárral, díszíthetjük porcukorral. Ha a cukrozáskor van segítségünk, aki a cukrozó szita és a fánk közé keménypapírból kivágott figurát tart, akkor érdekes mintázattal tehetjük egyedivé, díszessé a fánkjainkat. Akinek nincs a töltéshez nyomópisztolya, a baracklekvárral, vagy ízlésének megfelelő krémmel díszítheti süteményét egy nyomózsák segítségével. De ha nyomózsák sincs a háztartásban, vastagabb falú műanyag zacskót is használhatunk a díszítéshez, csak az egyik csücskén kell ollóval kis nyílást vágni. Sokan szeretik a dió, máktölteléket, de jó ízű töltelék készíthető dejóból is. Ezek a töltelékek baracklekvárral keverve nagyon egyszerűen elkészíthetők, ízlésünknek megfelelően fűszerezhetők. Ha töltött fánkot készítünk, a kinyújtott tésztát kiszaggatjuk, közepébe tölteléket teszünk, a tésztát összecsípjük, majd kelesztjük a töltött tésztát. Az összecsípett részét sütjük először.

Receptek kategória: