Kaviárral töltött fánk recept

files/images/desszertek/fank.jpg
Hozzávalók

A tésztához:
2,5 dl víz,
7 dkg vaj,
20 dkg liszt,
5 tojás,
mokkáskanálnyi só,
a töltelékhez 1 doboz kaviár,
fél citrom leve,
1 kis fej vöröshagyma,
5 dkg vaj,
20 dkg tehéntúró,
1-2 evőkanál sűrű tejföl,
só és törött fehér bors ízlés szerint;
tojás, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz,
olaj a sütéshez.

Recept elkészítése:

A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, a sót, és apránként beleszórjuk a lisztet. Állandó keverés közben olyan sűrűre főzzük, hogy elváljon az edény falától. Ekkor kihűtjük, és az egész tojásokat egyenként belekeverjük. Sütőlemezre vagy tepsibe kiskanállal halmokat teszünk egymás mellé (kb. 3 centire), és nagyon forró sütőben közepes lángon 15-18 percig sütjük. Az első 10 percben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a fánk nem lesz üreges! Ha a fánkok sárgásbarnára sültek, levesszük őket a sütőlemezről. Míg hűlnek, elkészítjük a tölteléket. A vajat habosra keverjük az áttört tehéntúróval, a tejföllel, a sóval, a nagyon finomra vágott vagy lereszelt vöröshagymával és a citrom levével. Ezután óvatosan belekeverjük a kaviárt, majd a félbevágott fánkokat megtöltjük a kaviáros krémmel. Kissé összenyomjuk, és lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába hempergetve, bő forró olajban hirtelen pirosra sütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, melegen vagy hidegen kínáljuk.

Elkészítés ideje: 70 perc

Receptek kategória: