Töltött tojás egészségesen recept

file/images/egeszseg/egeszseg.jpg
Recept elkészítése:

Személyenként 2 db előzőleg megmosott, majd sós vízben megfőzött kemény tojást tisztítsunk meg, és hosszában vágjuk ketté. Szedjük ki a sárgáját, és villával törjük össze. Tojásonként 1 dg gombát valamint 0,5 dg vöröshagymát vágjunk apróra, és ugyancsak tojásonként 1 dg vajon pirítsuk meg. Mivel a hagyma hamar megég, ezért a félig megpirult gombához tegyük. A pirított gombás hagymát a vajjal együtt adjuk az áttört tojássárgájához. A krémet sóval, őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízlés szerint ízesítsük, és jól dolgozzuk össze. Utána töltsük vissza a félbevágott tojásokba, és helyezzük őket kivajazott, tűzálló üvegtálba, vagy egy nagyobb méretű zománcozott tepsibe. Tojásonként 0,1 dl tejfölt, valamint 0,5 dg olvasztott vajat keverjünk simára, és csurgassuk a domborúra töltött tojásokra. Szórjunk rá szintén tojásonként 0,5 dg reszelt sajtot, és közepes tűzön süssük kb. 15 percig, amíg a sajt ráolvad a tetejére. Melegen, párolt rizzsel, majonézes burgonyasalátával vagy petrezselymes burgonyával fogyasszuk. Ne szedjük ki forrón, hanem tálalásig hagyjuk a tepsiben, hogy a sütés közben kiolvadt vajat felszívja. Aki szereti a sült paradicsom körítést, személyenként 2 közepes méretű paradicsomot vágjon négyfelé, és a megsózott gerezdeket helyezze a tojások közé. Hűtőszekrényben tároljuk. A pikáns ízek kedvelői használhatnak a bors helyett curryt, és keverhetnek a krémhez kevés áttört fokhagymát, illetve mustárt is.

Receptek kategória: