Töltött káposzta édeskáposztából recept

Recept elkészítése:

 Töltött káposzta édeskáposztából recept

Hozzávalók:
50-60 dkg sertéshús (lapocka vagy dagadó),
1.5 kg fejeskáposzta,
10-15 dkg rizs,
8-10 dkg liszt,
1 fej vöröshagyma,
1-2 gerezd fokhagyma,
5-10 dkg zsír vagy olaj,
ízlés szerint só,
ecet,
ételízesítő,
pirospaprika, őrölt bors,
tejföl.

Elkészítés:

      A fejeskáposzta hibás leveleit leszedjük, a torzsáját jó mélyen kivágjuk, és a káposztát enyhén ecetes, sós forró vízben 1-2 percig főzzük. A vízből kivéve lehűtjük. Az így leforrázott káposzta leveleit egészben le tudjuk szedni, vastag ereit levágjuk. A húst megmossuk, lecsöpögtetjük, és kockára vágjuk, majd húsdarálón ledaráljuk. A rizst átválogatjuk, megmossuk és a darált húshoz, keverjük. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk vagy hagymanyomón, átnyomjuk, és a húsos masszához adjuk. Ízesítjük pirospaprikával, sóval, borssal, ételízesítővel, és alaposan összegyúrjuk.
      A káposztaleveleket közel azonos mennyiségű masszával megtöltjük, a kimaradt leveleket pedig vékony laskára vágjuk. Egy megfelelő méretű lábos aljára tesszük a felvágott káposzta felét, majd erre helyezzük a kész töltelékeket, és rászórjuk a káposzta másik felét. Annyi vizet öntünk rá, hogy a káposztát éppen ellepje, kissé megsózzuk, és lassú tűzön puhára főzzük. A lisztből a zsíron vagy olajon világos rántást készítünk, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, hideg vízzel felöntjük, alaposan elkeverjük és a töltött káposztára, öntjük. A lábast kissé rázogatva, a rántást egyenletesen eloszlatva felfőzzük (kevergetni nem szabad, mert a töltelékek kiszakadhatnak). Tálaláskor tejföllel kínáljuk.
      Megjegyzés: A töltött káposztát hűtőben több napig is eltart¬hatjuk, újramelegítve is nagyon finom. A töltött káposztát fogyasztás előtti napon készítsük el., hogy az ízek összeérjenek. A töltött káposzta változatai: Ha az édeskáposzta leveleit csak sós, forró vízben abároljuk meg, kevesebb lével megfőzve, külön elkészített paradicsomszósszal tálalhatjuk, tejföllel meglocsolva díszítjük. A töltött káposzta ízesítésének másik módja, hogy a rántásba egy csokor apróra vágott zöldkaprot is teszünk. Egyes helyeken a megfőzött töltött káposztát pecsenyéstálra halmozva lé nélkül tálalják.

Elkészítés ideje: 2,5 óra

Receptek kategória: