Karácsonyi vegetáriánus és zöldséges ételek képekkel

Vegetáriánus karácsonyi pite recept

Vegetáriánus karácsonyi pite recept

Hozzávalók 8 személyre:
225g liszt,
175 g vaj,
2 tk. paprika,
115 g parmezán sajt reszelve,
1 tojás félverve 1 ek. hideg vízben,
1 ek. dijoni mustár.

A töltelékhez:
25 g/2 ek. vaj,
1 hagyma, finomra vágva,
1-2 gerezd fokhagyma, összezúzva,
350 g gomba, felaprítva,
2 tk. szárított fűszernövény-keverék,
1 ek. friss, aprított petrezselyem,
50 g kenyérmorzsa,
só, frissen őrölt fekete bors.

A sajtfelfújthoz:
25 g/2 ek. vaj,
25g/2ek. liszt,
300 ml tej,
25 g reszelt parmezán sajt,
75 g reszelt Cheddar sajt,
1/4 tk. mustármag, összetörve,
1 tojás.

Zöldséges gnocchi recept

Zöldséges gnocchi recept

Hozzávalók 8 személyre:
450 g fagyasztott spenót,
15 g/l ek. vaj,
1/4 tk. őrölt szerecsendió,
225 g ricotta vagy tehéntúró,
115 g parmezán sajt, reszelve,
2 felvert tojás,
50 g reszelt Cheddar sajt,
só, frissen őrölt fekete bors.

A szószhoz:
50 g/4 ek. vaj,
50 g/4 ek liszt,
600 ml tej.

A zöldséges réteghez:
25g/2ek. vaj,
2 póréhagyma vagy vöröshagyma, felszeletelve,
4 répa, felszeletelve,
4 zellerszár, felszeletelve,
4 db cukkini, felszeletelve.

Sajtos-rizses-zöldséges rétes recept

Sajtos-rizses-zöldséges rétes recept

Hozzávalók 8 személyre:
175 g hosszú szemű rizs,
25 g/2 ek. vaj,
1-2 póréhagyma (zöldhagyma), vékonyra felszeletelve,
350 g gomba, felszeletelve,
225 g őrölt Gruyéres vagy Cheddar sajt,
225 g feta sajt, felkockázva,
2 ek. mazsola,
50 g darabolt, pirított mandula vagy mogyoró,
2 ek. friss, aprított petrezselyem,
275g réteslap,
2 ek. olívaolaj,
só, frissen őrölt fekete bors.

Zöldséges sajtlepény recept

Zöldséges sajtlepény recept

Hozzávalók 4 személvre:
50 g/4 ek. vaj,
150 ml víz,
65g/4,5 ek. liszt,
2 felvert tojás,
1/4 tk. őrölt mustármag,
50 g Gruyéres vagy Cheddar sajt, kockákra vágva,
só, frissen őrölt fekete bors,
2 tk. friss petrezselyem a díszítéshez.

A töltelékhez:
25 g/2 ek. vaj,
1 hagyma, felszeletelve,
1 gerezd fokhagyma, összezúzva,
225 g szeletelt gomba,
15 g/l ek. liszt,
400 g konzervparadicsom és a leve,
1 tk. porcukor,
225 g cukkini, vastag szeletekben.

A szóráshoz:
1 ek. reszelt parmezán sajt,
1 ek. pirított zsemlemorzsa.

Sajtos-spenótos pite recept

Sajtos-spenótos pite recept

Hozzávalók 8 személyre:
115g/4,5 ek. vaj,
225 g/9 ek. liszt,
1/2 tk. őrölt mustármag,
1/2 tk. paprika,
csipetnyi só,
115 g reszelt Cheddar sajt,
3-4 ek. hideg víz,
1 tojás felverve a megkenéshez.

A töltelékhez:
450 g fagyasztott spenót,
1 hagyma, felszeletelve,
egy csipet őrölt szerecsendió,
225 g túró,
2 nagy tojás,
50 g reszelt parmezán sajt,
150 ml tejszín só, frissen őrölt fekete bors.

Gesztenyés-gombás-áfonyás kenyér recept

Gesztenyés-gombás-áfonyás kenyér recept

Hozzávalók 8 személyre:
3 ek. olívaolaj, plusz a megkenéshez,
2 közepes fej hagyma, apróra vágva,
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva,
75 g csiperke- v. sampinyongomba,
100 ml vörösbor,
225 g gesztenyepüré (ne legyen édesítve),
50 g friss, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérmorzsa,
só, frissen őrölt fekete bors,
75 g áfonya, plusz a díszítéshez,
450 g tészta (édes),
liszt a megszóráshoz,
1 kis tojás felverve a megkenéshez.

Fűszeres-zöldséges kuszkusz recept

Fűszeres-zöldséges kuszkusz recept

Hozzávalók 6 személyre: 3 ek. növényi olaj, 1 nagy fej hagyma, felszeletelve, 2 fej fokhagyma összezúzva, 1 ek. paradicsompüré, 1/2 tk. őrölt kurkuma, 1/2 tk. Cayenne-bors, 1 tk. őrölt koriander, 1 tk. kömény, 225 g karfiol, rózsákra bontva és lecsöpögtetve, 225 g bébirépa, 1 db piros paprika, kimagozva és felszeletelve, 4 húsos paradicsom, 225 g cukkini, vastagon felszeletelve, 400 g csicseriborsó, megmosva és lecsöpögtetve, 3 ek. aprított friss koriander, só, frissen őrölt fekete bors, koriander a díszítéshez. A kuszkuszhoz: 450g kuszkusz, 1 tk. só, 50 g vaj.

Sütőtökös gnocchi recept

Sütőtökös gnocchi recept

Hozzávalók 4 személyre:
450 g magas keményítőtartalmú burgonya, meghámozva,
450 g meghámozott, felszeletelt sütőtök,
2 tojássárgája,
200 g liszt egy csipet őrölt szegfűbors,
1/4 tk. őrölt fahéj,
csipetnyi őrölt szerecsendió,
fél narancs reszelt héja,
só, frissen őrölt fekete bors.

A szószhoz:
2 ek. olívaolaj,
1 szem mogyoróhagyma,
175 g szeletelt, friss rókagomba vagy 15 g szárítva és 20 percre meleg vízbe áztatva,
2 tk. mandulavaj,
150 ml créme fraiche (vagy sűrű tejszín),
egy kevés tej vagy víz,
5 ek. friss, aprított petrezselyem,
50 g reszelt parmezán sajt.

Zöldséges pite recept

Zöldséges pite recept

Hozzávalók 6-8 személyre:
225 g póréhagyma (zöldhagyma),
165 g vaj,
225 g répa, kockákra vágva,
225 g gomba, szeletelve,
225 g kelbimbó, felszeletelve,
2 gerezd fokhagyma, összezúzva,
115 g krémes sajt,
115 g rokfort vagy Stillon sajt,
150 ml sűrűbb lejszín,
2 tojás felverve,
225 g főzésre alkalmas alma,
225 g pirított kesudió vagy fenyőmag,
350 g réteslap,
só, frissen őrölt fekete bors.

Zöldséges morzsa szardellával recept

Zöldséges morzsa szardellával recept

Hozzávalók 8 személyre:
450 g burgonya,
225 g póréhagyma,
25 g/2 ek. vaj,
450 g répa, felszeletelve,
2 gerezd fokhagyma, összezúzva,
225 g gomba, felszeletelve,
450 g kelbimbó, felszeletelve,
40 g szardella, lecsöpögtetve,
só, frissen őrölt fekete bors.

A sajtos morzsához:
50 g/4 ek. liszt,
50 g/4 ek. vaj,
50 g friss kenyérmorzsa,
50 g reszelt Cheddar sajt,
2 ek. friss aprított petrezselyem,
1 tk. mustármag őrölve.