Tűzdelt gyöngytyúk recept

Recept elkészítése:

Tűzdelt gyöngytyúk recept

Hozzávalók:
1 db fiatal gyöngyös
150 g füstölt szalonna
majoránna, só
1 db alma
néhány szem szegfűszeg
50 g zsír.

Zöldségágy:
100 g sárgarépa
50 g vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1 db alma
kakukkfű.

Köretként:
Almapüré, rácsos burgonya, rumos szilva.

Almapüréhez:
600 g jonatán alma
100 g cukor
citromlé
1 dl fehérbor
szegfűszeg, fahéj.

Rácsos burgonyához:
600 g burgonya

olaj a sütéshez.

Rumos szilvához:
300 g szilvabefőtt
1 dl vörösbor
5 dl rum.

Elkészítés:

      A gondosan megtisztított gyöngyöst enyhén megperzseljük, így a kezdő tollpihéktől könnyedén megszabadulunk. Jól lehűtött füstölt szalonnát gyufaszál nagyságú csíkokra vágunk. Spékelőtűvel a mell és a comb részt sűrűn megtűzdeljük. A hasüreget sózzuk, kerti majoránnával beszórjuk, majd egy szegfűszeggel megtűzdelt almát a hasüregbe teszünk. A szárnyakat aláhajtva, a combokat vékony spárgával összekötve formázzuk a tűzdelt gyöngyöst. A tepsibe megmaradt szalonnacsíkokat, bõrt, karika sárgarépát, vöröshagymát, zöldpaprikát és almacikkeket teszünk, és erre a zöldségágyra helyezzük az előkészített gyöngyöst. Kakukkfűvel és felhevített zsírral lelocsolva kevés víz aláöntésével tesszük a sütőbe. Többszöri locsolgatással szép pirosra sütjük. Tepsiből kivéve pihentetjük és daraboljuk. A tepsiben lévő zöldségágyra lisztet szórunk, átpirítjuk, vízzel felengedve kiforraljuk és leszűrjük. Ezzel a nagyon finom szafttal átfényezve tálaljuk. Almapüré: Egy szegfűszeges, fahéjas, cukros kompótlevet készítünk. Leszűrjük fehérborral, ciromlével pikáns alapot készítünk. A meghámozott, cikkekre vágott almát ebben megfőzzük, ügyelve arra, hogy az alma ne barnuljon meg, majd szitán áttörjük. Tálalásig hűtőben tartjuk az almapürénket. Kompótos tálkákban kínáljuk vendégeinknek. Rácsos burgonya: A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, és a rácsos burgonyavágóval leszeleteljük. Ha ilyenünk nincs, hullámos vajvágó dresszírkéssel levágunk egy szeletet, majd a második vágás előtt, a burgonyát 90 fokkal elfordítjuk. Jól lemossuk, leszárítjuk, és bő forró olajban szép szalmasárgára sütjük. Csak közvetlen tálalás előtt sózzuk. Rumos szilva: Ha befőttből készítjük, akkor a befőtt levét leöntjük, és vörösborral, rummal felöntve pár napig érleljük. Csak ezután tálaljuk a tűzdelt fácán mellé.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: